Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Gebelikte 6-9 Ay (Üçüncü Trimester)

Gebelikte 28. Hafta

Bebeğin artık doğumuna kadar çokça hızlı bir şekilde büyüyecek kilo alacak ve hatta gelişimini de anne karnında tamamlayacak. Bundan dolayı artık hem anne hem de bebekte ani kilo almalar olabilir. Bu tamamen bebekle alakalı bir durumdur. Bebek doğumuna kadar çok kilo alacak bundan dolayı da annede oluşacak olan açlık durumu nedeniyle hem anne kilo alacak hem de bebek kilo alacaktır. Beslenmiş olduğunuz yiyeceklerin de doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun takip etmiş olduğu gelişim çizelgesine oranla eğer sağlıklı bir şekilde büyüyorsa bunda herhangi bir problem yoktur.

Hamileliğin 28. Hafta sıralarında oluşacak erken doğumların sebebinin tek sebebi düzgün bir şekilde hareket etmemek ve düzgün bir şekilde beslenememekten dolayı erken doğum olmaktadır. Bundan dolayı anne adaylarının kesinlikle iyi ve doğal bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Doktorunuzun tutmuş olduğu çizelgede eğer bebeğinizde herhangi bir gelişim eksikliği var ise bu da tamamen sizin beslenmeniz ve hareketlerinizden dolayı olacaktır. Fakat doktorunuz herhangi bir problem görmüyor ve bebek de düzgün bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ediyorsa herhangi bir problem teşkil etmeyecektir. Bebeğin artık hemen hemen kas dokusunun gelişimi tamamlanmıştır ve artık o derilerin altı yağlar ile dolmaya başlayacak. Bundan dolayı da artık bebek oldukça fazla şişmanlayacak. Eski görüntüsünden eser kalmayacak. Artık yanaklarını görebilirsiniz ve uzaktan sevebilirsiniz Hamileliğin 28. Haftasında. Bebeğin artık daha net bir şekilde görüyor. Ama anne karnında herhangi bir şeyi ışıkları yakmadan göremez. Bebeğinin artık kirpikleri ve göz kapakları da gelişiyor.

Bebeğin artık senin karnından sana göz kırpabilir ya da yediğin bir şey hakkında sana bir şey anlatmak için hıçkırabilir ya da öksürebilir. Bu yüzden bebeği rahatsız etmemek gerekmektedir. Bundan dolayı annenin yapacağı her hareket bebeğini de doğrudan ilgilendirecektir. Herhangi bir şekilde ani hareket yaptıktan sonra eğer bebek uyuyorsa uyanıp size sinirlenebilir ve hatta tekme de atabilir. Bundan dolayı sakin hareketler ile pozisyon değiştirmek hem bebek hem de anne sağlığı için oldukça önemlidir.

Gebelikte 29. Hafta

Bebeğin artık oldukça fazla bir şekilde büyüyor ve gelişiyor. Bundan dolayı da annenin olası bir şekilde kilo alması oldukça fazla. Bundan dolayı sağlıklı bir şekilde yiyecekleri yemek oldukça faydalı olacaktır. Bundan dolayı da yemiş olduğunuz her yiyecek hem sizi hem de bebeğinizi gelişim açısından etkileyecektir. Yemiş olduğun her yiyecek gelişmekte olan bebeğinde de bir takım etkiler yaratacaktır.

Gebelikte 29. Hafta sırasında gelişmekte olan bebek artık anne karnında da gülümsemeye başlıyor. Eğer şanslıysanız ultrasonda bebeğinizin gülümsediğini görebilirsiniz. Yemiş olduğunuz her yiyecek bebeğinizde etki yaratacağından dolayı tercih etmişiniz olduğunuz yiyecekleri dikkatli seçmeniz gerekmektedir. Sürekli gelişen bebekler ve bebeğiniz de artık anne karnında solunumu öğrenmeye başlayacak ve akciğerlerinde ki alveollerin sayısı artacaktır. Doğumuna çok az bir süre kaldığı için bebeğin de artık vaktin geldiğini anlıyor gibi. Bundan dolayı pozisyonunu baş aşağı şeklinde değiştiriyor. Eğer bebeğinin pozisyonu daha değişmediyse endişe etme. Bebeğin doğumuna kadar kendini baş aşağı pozisyona alacaktır.

Beslenmenizi doğru bir şekilde seçmeniz bile bebeğinizin sağlığını oldukça iyi yönde etkileyecektir. Bundan dolayı yüksek vitaminli ve gelişim için faydalı olan yiyecekleri seçmeniz Hamilelikte 29. Hafta dolaylarında oldukça yardımcı ve yararlı olacaktır. Her ne kadar zor bir durum olsa da bebeğin kesesinin suyunun azalması durumunda erken doğum yapılır. Bundan dolayı da bu dönemlerde bol bol su tüketimi yapmalısınız.

Gebelikte 30. Hafta

Doğumuna çok az bir süre kaldı ve bu süre içerisinde bebek durmak bilmeden büyüyor ve gelişiyor. Tüm bunlara rağmen güzel ve dengeli bir şekilde beslenmen hem senin hem de bebeğin için oldukça yararlı olacaktır. Gelişmekte olan bu bebeğinin Hamilelikte 30. Hafta sıralarında artık beyin gelişiminin hemen hemen hepsini tamamlamış olacak. Artık bebeğin ileride doğduğunda ne olacağına karar verecek olan beyniyle beraber gelişiminin çoğunu tamamladı. Bundan dolayı da artık senin de tüketmiş olduğun besinler oldukça yararlı ve bebek gelişimine yardımcı olan türden olmalıdır. Aksi taktirde bebeğinin gelişimi geride kalacak ve bundan dolayı da bebek haftalarını karşılayamayacak ve bundan dolayı da ileride ki hayatında zorluk çekecek. Tüm bunları yaşamasından korkuyorsanız kendinize ve bebeğinize yediğiniz yemeklerden ve içtiğiniz içeceklerden doğal ve yararlı olanları tercih etmeniz gerekmekte. Bebeğin Gebelikte 30. Hafta sırasında gelişimlerinden biri olan ve büyük bir derecede gelişim olan kendi vücut ısısını dengede tutabilmesini öğrenmesi ve bunun da gelişmesi nedeniyle ultrasonda görmüş olduğunuz tüyler ile kaplı bebekten eser kalmayacaktır. Artık kendi ısısını düzgün bir sınırda tutabilecektir. Her ne kadar düşük bir ihtimal de olsa bebeğinin erken doğmasını anlayabilmek için belirli zamanlarda bebeğinin hareketlerini kontrol etmelisin. Eğer bebeğin düzgün ve stabil bir şekilde hareket ediyorsa bunda korkulacak bir durum yoktur. Fakat bebeğin sürekli düzensiz hareketler içerisinde ise doktorunuz ile konuşmalı ve gerekli bilgileri doktordan almalısınız.

Gebelikte 31. Hafta

Bebeğin doğuma kadar sürekli büyüyecek kilo alacak ve gelişimlerini de dünyaya ayak uydurmak için tamamlamak zorundadır. Bundan dolayı Gebelikte 31. Hafta sırasında artık bebeğin hemen hemen her şeyi hissediyor ve kendisine ait olan 5 duyu organları sayesinde de olan ve bitenleri hem izliyor hem de duyuyor. Bebeğinin cinsiyetine bağlı olarak artık onların da neslini devam ettireceği üreme organları neredeyse tamamen gelişiyor. Ve tüm bu gelişmeleri de ultrasonda hemen hemen fark edebilirsiniz. Bebeğiniz dünya hayatına ayak uydurabilmesi için artık  bir şeyler yapıyor ve bu yapmış olduğu şeylerden biri de artık nefes almaya hazırlanıyor olmasıdır. Her ne kadar ciğer gelişimlerini sonuna kadar tamamlamamış olsa da kendini artık bu dünya için hazırlıyor. Fakat her ne kadar bu durumun üstünde durulmasa da olası bir erken doğum nedeniyle bebeğiniz ciğer gelişimini tamamen tamamlanmadığı için neredeyse 2 ay kadar küvezde kalabilir. Bundan dolayı bebeğinizin gelişimlerini çok iyi takip etmelisiniz. Bebeğiniz doğuma kadar çokça kilo alacak ve uzayacak. Ve büyümesi için de güzel bir şekilde uyuması gerekmektedir.

Hamileliğin 31. Haftası sıralarında artık bebeğiniz çok daha iyi bir şekilde uyuyacak. Siz de bu sıralarda güzel bir şekilde uyku uyuyabilirsiniz. Bundan dolayı bebeğinizin her hareketini çok iyi takip etmelisiniz. Bundan dolayı sizin için de bunu yapmak zor olacaktır fakat bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini istiyorsanız tüm bunları yapmakta mükellefsiniz.

Bebeğinizin Hamilelikte 31. Hafta zamanlarında artık hareketleri artacaktır ve bu hareketleri de artık net bir şekilde hissedeceksiniz.  Bundan dolayı hareketlerini çok iyi takip etmelisiniz. Eğer bebeğiniz çok fazla hareket etmiyorsa bunu doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir. Fakat doktorun yapmış olduğu testlerde herhangi bir olumsuz durum çıkmadı ise üzülmemelisiniz. Her bebek aynı hareketleri yapmakta ya da hepsi aynı kiloda olmak zorunda değil. Alınan kilolar nedeniyle vücudunuzda ödemler oluşabilir. Bunlardan etkilenmemek için bol bol su içmeli ve yürüyüş yapmalısınız. Elleriniz ve ayaklarınız da fazlaca olacak olan ödemeler nedeniyle herhangi bir takı takmamanız sizin için daha yararlı olacaktır.

Gebelikte 32. Hafta

Sen ne kadar bebeğine kavuşmak için hazırlıklar yapıyor olsan da bebeğin de sana kavuşmak için gerekli antrenmanları senin karnının içinde yapıyor. Bu seni biraz rahatsız etse de Gebelikte 32. Hafta sıralarında bu durum oldukça normaldir. Bebeğin artık bu haftalarda iyice kilo alıyor ve vücudunun içleri artık yağlanıyor. Bundan dolayı da artık vücudunda ultrasonda görmüş olduğun o tüyler olmayacak fakat her ne kadar gitseler de doğumda bebeğinin sırtında görebilirsin.

Bebeğin artık geliştiği ve kilo aldığı için senin karnına sığmayabilir ve bu nedenle de artık hareketlerinin azaldığını düşünüyorsan bu doğru bir histir. Fakat hareketleri azaldı diye doktora gittiğinizde doktorunuz da size artık bebeğin büyüdüğünü ve o kesenin içine zor sığdığını belirtecektir. Bebeğinin artık teknelerinin de güçsüzleşmesinin nedeni tam olarak bu.  Fakat doktoruna gitmeden önce oturup sakinleştiğinde bebeğin hareketlerini saydığında eğer bu sayı 10’un altındaysa doktorunla gidip konuşmak ve gerekli testleri ya da ultrasona girmek sen ve bebeğinin durumu için oldukça yararlı olacaktır.

Hamileliğin 32. Hafta sıralarında vücudunda oluşan çatlaklar seni üzebilir fakat doktorunun vermiş olduğu çatlak kremleri ya da losyonlarını sürerek bu durumun önüne geçebilirsin. Bunlardan dolayı kesinlikle moralin bozulmasın. Bebeğin artık her ne kadar hareketsizleşse de seni uyutmayabilir bundan dolayı da uykuda problemler yaşayabilirsin. Bu durumdan en iyi şekilde kurtulmak için sol tarafınıza tatmanız hem sizin hem de bebeğin sakinleşmesini sağlayacaktır.

Gebelikte 33. Hafta

Bebeğin artık tam Gebelikte 33. Hafta doğumuna kadar kilosu neredeyse tam 2 katına çıkacak. Bebeğini artık bu dünyaya gelmek için sabırsızlanıyor ve daha güçlü yumruklar tekmeler sallıyor bu senin daha çok canını yakacak çünkü bebeğinin artan kilosu ve boyu nedeniyle içinde bulunduğu keseye tam olarak sığacaktır ve hareket etmesi oldukça zorlaşacak bundan dolayı da sinirlenecek ve daha güçlü tekmeler atacaktır. Bu da annenin canını hiç olmadık kadar yakacaktır. Gelişimlerini doğuma kadar sürdürecek ve devam ettirecek olan bebeğinizin artık sizden antikor alması ve özgürce oyun oynadıktan sonra da hastalık oranının düşmesi için sizden antikorlarınızı ödün alacaktır tabii geri vermemek şartıyla. Olası bir erken doğum sonrasında bebeğinin ciğerleri hemen hemen tam anlamıyla geliştiği için yaşama şansı çok fazla.

Bundan dolayı erken doğumdan eğer bebeğinizin gelişimleri Hamileliğin 33. Hafta esnasında doğru bir şekilde devam ediyorsa bebeğinin dünyada kalma olasılığı çok fazla bir şekilde artacaktır. Fakat bebeğinin içinde bulunduğu kesenin suyu azalmaya başlarsa bu hiçte iyi bir şeyin habercisi değildir. Unutmayın ki yeterli düzeyde su tüketmemek bebeğin içinde bulunduğu kesenin azalmasına sebep olacaktır. Ve bu durumda olan bebekler de genellikle erken doğum ile alınmaktadır. Bu duruma sebep olmamak için yeterli düzeyde su tüketimine dikkat etmek ve önem göstermek gerekmektedir.

Gebelikte 34. Hafta

Minik bebeğinin artık kilosu geçen haftalara göre fazlaca artmaya başlayacak. Ve bu durumda da sizin de öngördüğünüz üzere gelişimlerini de bu hızda tamamlayacaktır. Bebeğiniz sizle buluşmak için çok heyecanlı ve bundan dolayı da gelişimlerini doğuma kadar en hızlı şekilde tamamlamaya çalışıyor. Müjde artık bebeğinizin ciğerleri hemen hemen tam anlamıyla gelişti ve bundan dolayı da oluşacak bir erken doğum nedeniyle doğmasından sonra çok fazla zorluk çekmeden sizinle buluşacaktır. Bundan dolayı korkmanıza gerek olmayacaktır. Bebeğinizin hemen hemen ortalama kilosu 2 kilo civarında olmalıdır. Fakat sizin bebeğiniz bu kriterleri karşılamıyor ise endişelenmenize gerek yok.

Her bebek Gebelikte 34. Hafta aynı olmak zorunda değildir. Bundan dolayı da doktorunuz ile görüştükten sonra herhangi bir problem olmadığını doğru ve düzgün bir şekilde geliştiğini söyledi ise kesinlikle endişe etmenize gerek olmayacaktır. Bundan dolayı moralinizi bozmayın. Bebeğin artan kilosu ve boyu nedeniyle çok güçlü bir şekilde yumruklar ya da tekmeler atabilir. Bu atılan yumruk ya da teknelerin tek sebebi ise anne karnında büyüyen bebeğin yavaş yavaş kesesini doldurduğu anlamına gelmektedir. Ve bebeğinin de artık eski hareketleri de olmayabilir. Bu durumdan kesinlikle endişe edilmemelidir.

Artık bebeğiniz büyüdüğü için hareketleri kısıtlanmaya başlamıştır. Bu durumdan dolayı da doktorunuza dahi gitseniz alacağınız cevap bebeğiniz artık hareket etmekte zorlanıyor olacaktır. Bundan dolayı bebeğinizin eskiye oranla daha az hareket etmesi sizi korkutmamalı. Fakat sakinleşip bir 10 dakika dinlenmeniz ve bebeğinizin de o 10 dakika içinde ki hareketlerini not edip doktorunuz ile görüşmeniz size en doğru cevabı verecektir. Sizin yaşamış olduğunuz yalancı sancılar rahminizin doğuma hazırlandığı birer etkinlik olarak düşünülebilir. Fakat doğru bir şekilde bilgi almak ve gerçek sancılar için bilgi edinmek istiyorsanız doktorunuz ile Hamilelikte 34. Hafta da görüşebilir ve detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Gebelikte 35. Hafta

  Bebeğinin artık sana olan hasreti azalıyor artık seninle kavuşmasına çok az bir süre kaldı ve bu süre içerisinde de en iyi şekilde gelişmek ve sana o şekilde gelmek istiyor. Bundan dolayı da artık bebeğinin hala geliştirmekte olduğu beyin hücrelerini daha da iyi bir şekilde geliştirmeye devam ediyor. Bundan dolayı bebeğin artık dünyaya geldiğinde seninle anlaşabilecek bir duruma gelmesine yardımcı olacaktır.

Bir çok bebek Gebelikte 35. Hafta zamanlarında artık doğum için doğru ve gerekli olan baş aşağı pozisyonuna geçmektedir. Bir çok annenin de merak ettiği olay o kanaldan geçerken bebeğimin başına ya bir şey olursa sorusu ise oldukça basit ve kolay cevaplanabilen bir sorudur. Bebeğin büyüyor evet ama başı ve vücudu hala yumuşacık dolayısıyla da o kanaldan zorlanmadan çıkıyor. Bebeğin artık seninle buluşmak için sabırsızlanıyorsa kendini leğen kemiğinin içine doğru ittirebilir.

Gebelikte 35. Hafta bebeğin doğduğu anlamına gelmez fakat kendisini doğuma hazırladığının bir kanıtı olduğundan dolayı artık rahminizde olan kasılmalarınızı gerekirse sayarak ve ne denli kuvvetli olduğunu doktorunuz ile paylaşmanız gerekmekte. Bundan dolayı tüm bu belirtilere oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Bebeğin bulunduğu konum itibariyle normalden daha fazla idrara kalkabilirsin bu oldukça normaldir fakat bu kadar idrara çıkmak istemiyorsan günlük su limitinizin üstüne çıkmayacak bunu kontrol altına alabilirsiniz. Fakat bebeğiniz için fazlaca su içmeniz gerekmektedir.

Gebelikte 36. Hafta

Hemen istese şuan bile seni görmeye gelebilir tabii çok aceleci değilse. Artık bebeğinin yüzü tamamen yağlar ile kaplanmış ve tombik bir yüz ile karşılaşacaksın. Neredeyse tüm sistemleri artık dünyada yaşayabilecek düzeye gelen bebeğin bundan sonra emdiği ilk süt ile kendini harekete geçirecek ve kendine yeniden bir hayat bulacaktır. İlk içeceği süt onun metabolizmasını harekete geçirecektir. Çünkü anne karnında göbek bağı ile besleniyordu.

Kilo alması da her ne kadar yavaşlama evresine de girse Gebelikte 36. Hafta esnasında yine derinin altında kendine ait yağları toplamaya devam edecektir. Toplamış olduğu bu yağlar onu soğuk günlerde ısıtacaktır. Bunu bile anne karnında öğrenen bebeğin seni oldukça fazla özlemiş. Bebeğinin artık kafasını elinle belki bir ihtimal doğru yola girdiyse hissedebilirsin tabii. Hemen hemen karnının altında bulunan kafası sana biraz değişik hissettirebilir fakat o dünyaya geldikten sonra tüm çekmiş olduğun bu hisleri unutacaksın ve bebeğinle ilgilenmeye bu hayatta devam edeceksin.

Gebelikte 36. Hafta Bebeğin artık çokça büyüdüğü ve kilo aldığı için senin karnında pek hareket etmeye yer bulamıyor bundan dolayı da atmış olduğu tekmeler ya da senin önceden hissetmiş olduğun hareketler artık olmayabilir. Bu durumdan etkilenmemesi ve endişe etmemelisin. Bebeğinle kavuşmana az kaldı. Fakat bebeğinin gelişimi hala devam ediyor. Bundan dolayı da beslenme alışkanlığına biraz daha devam etmen gerekecek. Az kaldı tüm bu yasakların bitmesine.

Gebelikte 37. Hafta

Bebeğin artık her hafta düzenli bir şekilde kilo almaya devam ediyor. Bundan dolayı da artık senin n acele ediyor. Eğer ultrasonda bebeğin başı alt tarafa dönükse şanslı birisin demektir. Doğumun oldukça kolay olacaktır. Hatta bebek seni görmek için kendisi dışarıya çıkacaktır. Gebelikte 37. Hafta Bebeğin artık karnında bulunan kesenin içine sığmıyor. Artık eskisi kadar hareketli olmadığını düşünüyorsan evet bu doğru bir düşüncedir fakat bebeğinde artık kocaman olduğu için karnında bulunan keseye zor bir şekilde sığıyor. Sadece dönmesine ve birazcık da hareket etmesine yetecek kadar yeri bulunan bebeğin senin karnında hareket etmekte zorlanıyor. Bu dünyaya geldikten sonra tek gerekli olacak şeylerden biri olan nefes alıştırmasını da kesenin içinde bulunan amniyon sıvısı ile alıştırma yapmaktadır.

Ciğerlerine bu sıvıyı çekip boşaltıyor ve bizim de nasıl nefes aldığımızı öğrenen bu küçük afacan Hamileliğin 37. Hafta sıralarında da bunun yanında bir de artık anne memesini emeceği için kendi elini emmeye başlıyor. Her ne kadar görme yetisi anne karnında düşük de olsa artık bebeğin gözlerini açıyor etrafına bakınıyor hissediyor ve gözlerini de kırpıyor. Genel olarak kadınların korkularından biri olan ya yetişemezsek ya da ya yolda doğum başlarsa gibi soruları oldukça kafalarını karıştırmaktadır. Bu fikirlerin aklınızdan silinmesi için doktorunuza Hamileliğin 37. Haftası esnasında sorabilir ve aklınızda olan tüm soru işaretlerini aklınızdan silebilirsiniz.

Eğer ilk kez bebeğiniz olacak ise doğum sancılarınız yaklaşık 10 saat kadar süreceğinden dolayı geç kalma gibi bir durumunuz olmadığını doktorlar da söyleyecektir. Bundan dolayı bu konuda endişelenmenize ya da telaş yapmanıza hiç gerek yok. Doğum sancıları genellikle belirli bir ritimde seyreder ve etkisini daha da çok arttırır. Durdurulamayan bir biçime gelen sancıları hissettiğiniz zaman hastaneye gitmeniz sizin ve bebeğinizin için oldukça yararlı olacaktır. Bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı olan amniyotik sıvı eğer doğum başladıysa ya da doktora gittiğinizde yapılan muayene esnasında doktorunuzun görmesi dahilinde size gerekli bilgileri verecektir. Eğer gerekli şartları sağlıyor iseniz normal doğum yapmanızda herhangi bir problem olmayacaktır.

Gebelikte 38. Hafta

  Bebeğin artık seni görmek için sabırsızlanıyor. Bebeğinin acelesine göre 2 ya da 4 hafta içerisinde seninle beraber olabilir ve senden yemek isteyebilir. Bundan dolayı her an dikkatli ve bu duruma hazır olmak gerekmektedir. Yaşamış olduğunuz tüm sancıları ya da herhangi bir akıntıları doktorunuz ile paylaşmak en doğrusu olacaktır. Bebeğinin çok hareketsiz olması seni endişelendirmelidir. Bundan dolayı bebeğinin hareketlerini sayman senin ve bebeğin için oldukça doğru bir davranış olacaktır.

Bundan dolayı hem bebeğin hareketlerini hem de senin hissettiklerini bir kağıda not alıp doktorun ile paylaşmam Gebelikte 38. Hafta dahilinde önemli bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı bu ince çizgi üzerinde olan yer oldukça önemlidir. Bebeğinin çok hareketsiz olması bir şeylerin yolunda gitmediğini göstermektedir. Bundan dolayı doktorunuza bilgi vermek en doğrusu olacaktır. Hala bir çok rahatsızlık yaşayabilirsin.

Bunun nedeni ise bebeğinin artık çok büyümesi ve artık hem karnına hem de rahmine baskı yapması bazı zamanlarda yerini acıdan çok ağrılara ve kramplara bırakacaktır. Bebeğinin çok fazla hareket edememesi durumunda sen uyurken biraz rahatsız olabilirsin. Bu tamamen normal bir şekilde karşılanır. Çünkü bebeğin hala doğru pozisyonda değilse vücudunda ki bulunan organlarına baskı uygulayacak ve bundan dolayı da en basit örnek olan nefes darlığını çekebilirsin. Tüm bunları yaşıyor isen doktorun ile Gebelikte 38. Hafta esnasında görüşmen en doğrusu olacaktır.

Gebelikte 39. Hafta

Gebelikte 39. Hafta Bebeğin artık eskisi kadar hızlı bir şekilde büyümüyor. Fakat bunların yanında da sürekli bir şeylerini geliştirmeye devam ediyor. Beyin gelişimini sürekli devam ettiren minik bebeğimiz artık dünyaya gelmek için günleri sayıyor. Bebeğinin artık deri altında ki yağlanmaları hemen hemen sona erdi ve derisinin rengi de değişmeye başladı. Bebeğin artık kesenin içini hemen hemen tam tıkır doldursa da azcık hareket etmektedir. Fakat etmiş olduğu bu hareketi siz tam hissetmeyebilirsin. Fakat hiç bir şekilde hareket ettiğini duymamak büyük bir problem olabilir.

Hamilelikte 39. Hafta sırasında bebeğinin hiç hareket etmediğini düşünüyor ya da hissediyorsan doktoruna gitmen ve gerekli bilgileri alman en doğru hareket olacaktır. Bebeğini hemen kucağına almak istiyor olabilirsin fakat bebeğinin daha yaklaşık 1 haftası var. Bu bir hafta içerisinde kendisini dış dünyaya hazırlayacaktır. Bundan dolayı minik bebeğimizi rahat bırakmamız en doğru seçim olacaktır. Tüm bu acıları çektikten ve yaşadıktan sonra bir daha yeni bir bebek olmasını istemediğini söyleyebilirsin veya düşünebilirsin. Fakat bu konuda aceleci olmamak gerekmektedir.

9 Ay sonrasında o minik bebeği kucağına aldıktan sonra yaşamış olduğun tüm bu acıları ya da ağrıları bebeğini kucağına aldıktan sonra unutacağından eminim. Fakat kucağına almadan önce kafanda ki oluşan o yoğun düşüncelerden sonra çıkıp dolaşman senin ve bebeğin için oldukça yararlı olacaktır.

Gebelikte 40. Hafta

Artık minik bebeğine hoş geldin deme vakti. Gebelikte 40. Hafta Son hafta dahi olsa doktorunun vermiş olduğu yeme ve içme alışkanlıklarından asla vazgeçmemelisin. Bundan dolayı kendini son hafta diye salıp hamilelik boyunca dikkat ettiğin kiloyu tek bir seferde alabilirsin. Doktorunun vermiş olduğu egzersizleri ya da yürüyüşlerden asla vazgeçmemelisin. Bebeğini iyi bir şekilde karşılamak istiyorsan doktorun vermiş olduğu tavsiyelerden ve bilgilerden asla uzaklaşmamak gerekmektedir.

Bebeğin artık sana her an merhaba diyebilir. Bundan dolayı senin yapacağın hareketlerin de bir o kadar sakin ve dikkatli olması gerekir. Ani bir şekilde yapacağın hareket hem seni hem de bebeği kötü bir şekilde etkileyebilir. Bu durumdan uzak durmak için buna örnek verecek olursak yıkanman gerektiğinde eşinin ya da bir başkasının yardımı ile oturarak yıkanman hem bebeğin hem de senin için oldukça yararlı olacaktır.

Vücudunun her yeri Hamilelikte 40. Hafta dönemlerinde ağrıyabilir ya da kramplar girebilir. Tüm bunların önüne geçmek için doktorunuzun vermiş olduğu egzersizleri eksiksiz bir şekilde yapmanız tüm ağrı ve kramplarınızı geçirecektir. Genellikle 3 günde bir yapılan muayenelerde bebeğin ne durumda olduğu kontrol edilir. Bebeğin doğum yoluna girip girmediğine de bakılır. Eğer bebek doğum yoluna girdiyse ve annenin de sancıları başladıysa yeni bebeğinize merhaba deme vakti gelmiş demektir. Bundan dolayı doktor ile olan irtibatınızı asla kesmeyin. Ve verilen randevulara da gitmekte hassas olun. Doktorlar için siz çok değerlisiniz. Bundan dolayı size herhangi bir şekilde yanlış bir bilgilendirme olmayacak sadece sizin yararınıza olacaktır.

Doktora gittiğinizde yapılacak olan ultrasonda bebeğin içinde bulunduğu kesede herhangi bir problem olduğunda doktorlar vakit kaybetmeden o kişiyi doğuma alır. Çünkü olası bir bebek ölümünde anne de zehirlenebilir ve anneyle bebek hayata veda edebilir. Bundan dolayı herhangi bir belirtide doktorunuzla konuşmanız ve ona bilgi vermeniz oldukça önemlidir. Bunlardan asla Hamileliğin 40. Hafta döneminde vazgeçmemelisin. Eğer son haftalarda kendini çok rahat hissediyorsan bu durumu kesinlikle doktorun ile paylaşman gerekmektedir. Son haftalarda kendini çok rahat hissetmen doğumun başladığı hakkında bilgi verebilir. Bundan dolayı dikkatli olunması gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüp Bebek Nedir?

Bebek sahibi olamayan çiftlerde kullanılan Tüp Bebek yöntemiyle birçok aile çocuk sahibi olmuştur.  Laboratuvar ortamında annenin yumurta hücresiyle babanın da sperm hücrelerinin bir araya getiri...

Tüp Bebek Tedavisi Ankara

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler sebebi açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkek sperm kalitesinin düşüklüğü kilo ya da yaş faktörlerinden kaynaklanabilen durumlar doğrultusunda t...

Embriyonun Transferi

Hastalara kısırlık tedavi sırasında uygulanan tüp bebek aşamasının son basamağı olan embrio tarnsferinden bahsedecek olursak ,bu aşamaya kadar olan tüm emeklerin son noktasıdır....