Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Doğum Anomalisi

Doğum Anomalisi Nedir?

 

Doğum anomalisi nedir; doğum sürecinde ya da hamilelik aşamasında meydana gelen kalıtsal veya çevresel rahatsızlıkların meydana gelmesidir. Yeni doğan çocukların yüzde 2-3 seviyesinde bu tür rahatsızlıklardan muzdarip oldukları görülmektedir. Bazı rahatsızlıklar tedavi edilebilir nitelikte iken bazılarının tedavisinin mümkün olmadığı ancak yaşam kalitesini artırmak için farklı adımlar atılabildiği görülmektedir. Bu tür süreçler ile karşı karşıya kalmamak adına genetik tarama testleri yapılmaktadır. Genetik tarama testlerinde olumsuz bir sonuç ortaya çıktığı zaman anne babanın bu konuda gerekli olan tüm detayları ile bilgilendirilmesi mümkün kılınmaktadır.

Doğum Anomalisi Neye Bağlı Gelişir?

Doğum anomalisi nedir; doğum anomalilerinin meydana gelmesinin en temel nedenleri arasında kesinlikle genetik faktörler gelmektedir. Genetik olarak aktarılan hastalıkların çocuklara geçme olasılığı her zaman bulunur. Bu aşamada akraba evliliklerinde genetik rahatsızlıklar hem anne hem de baba geni ile aktarıldığı için bu tür sorunların meydana gelmesi daha sık rastlanan hususlardandır. Yapılan genetik taranma testleri ile çocukların ense kalınlıklarından baş çevrelerine kadar gerekli olan tüm önlemler alınmaktadır. Bu aşlamada bir aksaklık fark edildiği anda sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda psikolojik manada da anne babanın bu durumuna alışması için büyük çaba sarf edilmelidir. Anne babanın bu aşanda aynı anomaliyi yaşayan aileler ile tanışması sürecin daha kolay geçmesini sağlar.

Kürtaj Alternatifi

Doğum anomalisi nedir; anomali tespit edilen bebeklerin kürtaj ile aldırılma seçeneği de anne babaya sunulmaktadır.

  • Kürtaj süreci normal koşullarda 10 haftalığa kadar devam edebilmektedir.
  • Genetik rahatsızlığı olan bebeklerin aldırılması söz konusu olduğu zaman kürtaja izin verilen yasal sürede artış meydana gelecektir.

Bu aşamada kürtaj ve karar verme sürecinde sadece alanında yetkin olan i,simler ile iş birliği yapmanız büyük önem arz edecektir.

Düzenli Kontroller

Gebe kalmak istediğinize karar verdiğiniz andan itibaren muhakkak doktorunuz ile iletişim içerisinde olmanız gerekmektedir. bu aşamada bedeninizi bir bebeği taşımaya hazır hale getirmek için vitamin ve mineral takviyeleri yapılacaktır. Düzenli kontroller hem ihtiyaçların saptanması hem de anormal durumların tespit edilmesi için çok önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüp Bebek Nedir?

Bebek sahibi olamayan çiftlerde kullanılan Tüp Bebek yöntemiyle birçok aile çocuk sahibi olmuştur.  Laboratuvar ortamında annenin yumurta hücresiyle babanın da sperm hücrelerinin bir araya getiri...

Gebelik Tanısı ve Gebelik Takibi

Her anne adayı sağlıklı bir gebelik süreci ve ardından sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek ister. Bunun için gebelik takibinin önemli olduğunu bilmelisiniz....

Gebelikte İlk 3 Hafta

Heyecanlı anne adayları genellikte hafta hafta gebelik takibini çok merak ederler. Evet anne adayları bilmeniz gerekir ki gebeliğinizin ilk üç haftasında teknik olarak gebe olmadığınızı bilmelisiniz....