Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Normal Doğum

Doğum normal ve doğal bir süreç olarak bilinmesi ve tamamlanmasını istemesi her gebe bayan tarafından arzu edilen bir konudur. Ancak bu süreçte hiç sorun yaşanmayacağı veya tıbbi desteklerin gereksiz olduğu gibi algılanması tamamen yanlış bir bilgidir. Seyir veya takiplerle doğum haftasına gelen hastamızın tıbbi bir engel yok ise bizlerde normal doğum yapması gerekmediği şartlarda sezaryen olmasını istemiyoruz. Şu gerçek ortada olan bir durumdur. Sezaryen oranları giderek artmıştır eskiye nazaran bunlarda pek çok faktör etkilidir. Daha önce olan sezaryen ameliyatlara göre anestezi ve ameliyat sonrası sorunların yaşanmaması nedeniyle konforlu doğum şekli olarak algılanıp sezaryen talebinin özellikle normal doğum kaygısı yaşayan hastaların tercih etmeleri nedeniyle bu talepte artışlar vardır. Doktorların yaşadığı tıbbı zorluklar ve hasta takipleri sırasında ve normal doğum sonrası yaşadıkları sorunlar nedeniyle sezaryene yönlenme olabilmektedir. Ve şu bir gerçek hastalarımız eskisi gibi hareketli bir yaşam stili sürdürmüyorlarsa bu da sezaryene kayış nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi normal doğuma istekli ve sabırlı olarak süreç takibi, az kilo alınması, fiziksel olarak hareketli olup destek olacak yürüyüşler bile bu durumda etkili oluyor. Anne adayında sağlık açısından ve bebekle ilgili bir sezaryen gerektiren durum yok ise,  hepsi bir bütün olarak anneni muayenesiyle de değerlendirilip normal doğum her zaman sezaryenden daha avantajlı olduğu bir gerçektir.

Normal doğum hazırlıklarında egserzisler, yürüyüş, yoga, pilates, gibi tüm fiziki desteklerin yeri vardır.

Anne adayımızın kilo kontrollünü sağlaması,  pek çok tıbbi sorunların yaşanmasını önlerken normal doğum şansını da artıracaktır. Kilonun kontrolsüz alımları diyabet, tansiyon, damarsal yapılardaki değişiklikler gibi pek çok metabolik vücut fonksiyonlarını bozabilir.

Birinci Evresi

Normal doğumun en uzun süren evresi bu evredir. Burada belirti bazen kanama, su gelmesi bazen de hiç belirti yokken suni sancı doktor kararı ile tıbbı nedenle doğumun başlatılması ile başlar. Önce aralıklı olan sancılar sonra düzene girerek 5 dakikada bir hissedilir. Bu sırada sizi bekleyen şeyler arada yürüyüş, nefes eksersizleri ile rahatlamanız. Doktor ve ebeniz tarafından yapılan vajinal muayenelerle açıklık kontrolü yine nst ile bebek kalp atışlarının izlenmesidir. Gereken dönemde epidural uygulanarak ağrılar azaltılabilir.

İkinci Evresi

Doğumun ikinci evresinde artık rahim ağzı 10 cm açılmış ve ıkınmalarda bebeğin başının doğum kanalında ilerlemesi takip edilir. Bu evrenin belirli bir sürede bitmesini isteriz. Ikınma ve gerekli tıbbi destekle artık bebeğimizin doğumu gerçekleşir.

Üçüncü Evresi

Doğumun üçüncü evresinde plasenta ayrılması kanama kontrolü ve gerekli olan epizyotomi açılmış ise onun onarımı ile son bulur. Kanama kontrolü ve medikal tedavileri planlanır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelik Takibi

Her gebe kalan hastamız günü geçtiği tarihten itibaren basamak basamak neler yapması gerektiğini anlatmak istiyorum. Gebelik hazırlıklarını önceden planlayan bir hasta folik asit düşük dozlu ve iyot i...

Embriyonun Transferi

Hastalara kısırlık tedavi sırasında uygulanan tüp bebek aşamasının son basamağı olan embrio tarnsferinden bahsedecek olursak ,bu aşamaya kadar olan tüm emeklerin son noktasıdır....

Dış Gebelik

Dış gebeliğin ne olduğu ile alakalı da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Dış gebelik embriyonun rahim içerinse değil, normal yerleşmesi gereken yer dışında rahim dış kısmına yerleşmesi anlamını taşı...