Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Gebelikte Kanama

Gebelik takibinde kanama, hastalarımızın, tıbbi yardım almalarını önerdiğimiz en önemli şikayettir. Gebelik boyunca adet oldum kanamalarım belli dönemlerde oldu bunlar adetti gibi yanlış bilgilere asla inanılmamalı ve kanama ihmal edilmemelidir.

İlk üç ayda olan kanamalarda neden düşük riski olabileceği düşünülerek tıbbi destek olarak progesteron ilaçları verilir. Burada kanamanın miktarı ve devamı çok önemlidir. Bazen yerleşme kanaması denilen ve devamı olmayan birkaç leke de bile kesin konuşamayıp tedbirleri net almalıyız. Tedbir ve tedavide kanama yoğun ise tam yatak ıstırahatı verilir, ilişki yasaklanır, medikal tedavi ilaç veya bazen yoğunluk uzun sürerse hastane yatışı gerekebilir. Kanamalı süreçte kan uyuşmazlığı var ise onun için bir iğne uygulaması ihmal edilmemelidir. Yapılan progesteron tedavisi iğne veya ağızdan alınan ilaç, vajinal uygulanan fitil ve jel şeklinde olabilen ilaç isimleri doktorunuz tarafından planlanacaktır.

İkinci üç ay ve sonrasında olan kanamalar ultrason değerlendirmesi ve konulan tanıya göre planlanan tedavileri içerir. Kanama devamlı ve plasentanın yerleşimi ile ilgili olduğu düşünüldüğünde, erken doğum ihtimali bu hastalarda her zaman olabileceği için, ulaşabilecekleri tam teşkilatlı ve yenidoğan bakımı bulunan hastane mutlaka belirlenmelidir. Kanamaların plasenta yerleşimi ile ilişkisi varsa ıstırahat mutlaka önerilir. Gebelik haftası ve kanama miktarına göre yatış yapılarak da planlanabilir.

Riski gebelik bölümleri olarak bilinen polikinlikler ve servisler bu grup hastalarımızın izlendiği ve tedavilerinin sorunsuz gerçekleştiği birimlerdir. Bazen kanamanın nedeni bilmek anlamak mümkün olmadan gebelik boyunca bu şikayetler karşımız çıkabilmektedir. Burada hastalarımızın en büyük güvencesi şartları uygun bir merkezi belirlemiş olmalarıdır. Özellikle gebelikte plasentadan olan kanamalar bazen acil doğumu gerektirmektedir. Doğumun ne zaman ne kadarlık bir kanamada planlanacağının tam tarifi olmadığı için gebelerimiz kanama olduğunda doktoruna veya hastaneye hemen başvurmalıdırlar.

Kanama nedenleri araştırılırken plasenta rahim ağzında değil ise, vajinal muayene ve vajinal ultrasonografi tanıyı kolaylaştırabilir ancak kanama nedenini bulmak için doktorunuz öneriyorsa yaptırmalısınız.

Gebelikte plasentanın erken ayrılması acil kanama ile beraber doğumu gerektiren bir durum iken plasentanın rahim ağzında olmasını içeren kanamada yönetim ve doğum zamanı kliniği takip eden doktor tarafından belirlenmektedir. Bu cümle ile şunu kast etmekteyiz gebelik haftası, kanama nedeni, takip ve tedaviye verdiği cevap birçok parametre ile beraber bebek ve anne sağlığını en iyi şekilde koruyacak ve doğru haftada doğum planlamak gerekir. Burada kadın doğum ve riskli gebelik klinikleri takip ve tedavide elindeki verileri hastaya izah ederek sağlıkla süreci yönetirler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Doğum Anomalisi

Doğum anomalisi nedir; doğum sürecinde ya da hamilelik aşamasında meydana gelen kalıtsal veya çevresel rahatsızlıkların meydana gelmesidir....

Tüp Bebek Hakkında Her Şey

Evliliklerinizi bir bebek ile taçlandırmak istiyor olabilirsiniz. Sizler denediniz fakat herhangi bir sonuca erişemediyseniz, doktorların da vermiş olduğu ilaçlar sizde işe yaramıyor ise çözümlerinizd...

Tüp Bebekte Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Tüp bebek gebelik belirtileri ne zaman başlar; embriyonun rahme transfer edilmesinin sonrasında yaklaşık olarak 14 gün içerisinde belirtiler kendini göstermeye başlayacaktır....