Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Gebelikte İlk 3 Hafta

Gebelikte 1. Hafta

Heyecanlı anne adayları genellikte hafta hafta gebelik takibini çok merak ederler. Evet anne adayları bilmeniz gerekir ki gebeliğinizin ilk üç haftasında teknik olarak gebe olmadığınızı bilmelisiniz. Yaşayacağınız beraberlik ile yaklaşık 250 milyon spermden sadece bir tanesi vajinanızı geçecek. Ardından rahme girerek fallop tüpüne ulaşarak yumurtaya girmeye çabalayacaktır. Eğer bu işlemi becerirse yumurta döllenecek. Spermlerden bir tanesinin yumurta zarını delmeyi başarabilecek olması aslında çok mucizevi bir olay. Zigot adını verdiğimiz döllenmiş yumurta tam 16 özdeş hücreye bölünür. Ardından rahme yerleşerek gelişme sürecini başlatır. Gebelikte 1.hafta böylelikle başlar.

Gebeliğinizin 1. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Yaklaşık 0.15 mm olan yumurta adet döngüsünün ilk gününden başlayarak olgunlaşır. Bu süreçte yumurta folikül dediğimiz içi sıvı dolu olan kesecik içerisindedir. Zamanla 18 20 mm olan folikül çatlar ve içerisindeki yumurta hücresini salar. Bu çatlamayla birlikte sarı cisim dediğimiz corpus luteum oluşarak progesteron hormonu salgılamaya başlar. Progesteron hormonunun amacı rahmin iç tabakasını gebeliğe hazırlamaktadır. Gebelikte 1. Haftanın sonunda yaklaşırken gebelik hormonları yavaş yavaş ilk adımlarını atarlar.  Yaklaşık olarak gebeliğin yerleşmesi 4. Haftaya denk gelir. Bu nedenle tam olarak ne olup bittiği doktorunuz tarafından 4. Haftadan itibaren gözlemlenir. 

Gebelikte 1. Hafta Sağlık & Beslenme

Bir bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz mutlaka öncesinde folik asit kullanmaya başlamalısınız. Ayrıca kalsiyum, demir de protein gibi hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için vitamin ve mineralleri almalısınız.  Gebeliğin ilk üç ayı mutlaka folik asit alınması gerekmektedir. Çünkü folik asit nörol tüp kusurunun embriyoda daha oluşmadan %70 engeller. Beyin dokusundan başlayarak omuriliği de kapsayan yapıya nöral tüp denmektedir. Nörol tüp defekti en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Bu sorunla karşılaşılmaması için bir an önce folik asit kullanımına başlanmalıdır. Gebelikte 1. Hafta da eğer daha önce spor yapmamış biriyseniz ağır sporlardan kaçınmalısınız. Bu haftaların düşük riski taşıdığını unutmamalısınız.

Gebelikte 2. Hafta

Hamilelik sırasında 2. hafta, yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta olarak adlandırılır. Gebeklikte 2. haftası için aday yumurtalardan sadece biri seçilir ve bebeğin gelişiminin temelini oluşturur. Yumurta ömrü 24 saattir. Bu süre zarfında, sperm bir yumurta bulur ve döllenebilirse, bu dönemde ilk hamilelik ortaya çıkar. Hamileliğin 2. haftasında çocuk değişmeye ve büyümeye devam ediyor. 2. haftada bebeğin boyu kısa bir süre uzamaya başlar. Rahim duvarında bir kalınlaşma meydana gelir. Bu kalınlaşma, döllenmenin rahimde kolayca gerçekleşmesinden sonra embriyonun oluşmasını sağlar. Hamileliğin 2. haftasında gelişmeye başlayan bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için vücudun bu bölgesinde kanlanma artar.

Hamilelik sırasında 2. haftanın sonunda gelişen bir yumurta çatlar ve yumurtalıktan atılır. Bu yumurtlamanın meydana geldiğini gösterir. Bir dönemde sadece bir yumurta üretilir ve çatlar. Milyonlarca sperm vajinadan rahim ve tüplere geçer. Yumurtaya ulaşabilen sadece bir meni yumurtanın dışına yapışır. Spermin yumurtaya girmesine izin veren bazı enzimler salgılanır. Yumurtlamadan sonra döllenme meydana gelirse, döllenmiş yumurta haftalık yola başlar. Bu yolculukta döllenen yumurta şekli ve içeriği hızla değiştirir. Anneden ve babadan gelen kromozomlar annenin yumurtasında birleşir, hızla bölünür ve çoğalır, bir hücre kümesi oluşturur. Döllenmiş bir yumurta bölüme girer. Birçok bölümden sonra yumurta, tüplerden uterusa kadar 32 hücreye ayrılır. Eşinizin spermi Y kromozomunu taşıyorsa, çocuğunuz bir erkek olacak ve çocuk X kromozomunu taşıyorsa, bir kız olacaktır.

Gebelikte 3. Hafta

Hamilelikte 3. hafta, bebeğin henüz rahimde yeni yeni var olduğu haftadır. Hamileliğin 3. haftasında bebek rahmine yerleşir ve hamileliğiniz başlar. Bu hafta sperm uterusa ulaşır. Spermin bir yumurta ile kombinasyonu hamilelik oluşturmanıza izin verir. Bu ilk üç hafta boyunca yapılır, bu nedenle üçüncü hafta önemlidir. Gebeliğin 3. haftasında yüzlerce hücreden oluşan fetus bölünerek gelişmeye devam eder. Bu hücre topuna blastosit denir. Rahim duvarına yapışan bir blastosit ile plasentaya dönüşen kısım hCG salgılanmasını emer (hamilelik hormonu) ve yumurtanın bir süre durmasını sağlar. Ek olarak, progesteron ve östrojen hormonunun salgılanması meydana gelir. Bu, uterus duvarının sarkmasını ve önler. HCG hormonu hamilelik testini pozitif yapar. Amniyotik kese haline gelen blastosit adı verilen bir amniyotik sıvı, hücre topu çevresinde birikmeye başlar. Fetusu çevreleyecek ve koruyacak olan bu sıvı, hamileliğin sonuna kadar görevlerini yerine getirecektir. Bu hafta hamilelik sırasında hissedebileceğiniz hiçbir belirti yok. Şu anda, sperm ve yumurta döllemek için birleşir. Vücudunuzdaki sperm yolculuğu yaklaşık 10 saattir. Bu hafta, anne progesteron dediğimiz hormon seviyesinde bir artış görebilir. Sadece vücutta herhangi bir şikayet veya semptom olmadığından, normal yaşamınıza devam edeceksiniz.

Kendinize ve çocuğunuza iyi baktığınızdan emin olun. Gebe kalmanın en önemli haftalarından gebelikte 3. haftada doktorunuza danışarak yeterli protein, vitamin, kalsiyum ve demir almaktan çekinmeyin. Diyetinizde süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller bulunduğundan emin olun. Ayrıca, hamileliğin ilk haftasından alkol, sigara ve uyuşturucu içmekten kaçının. Erken aşamalarda beslenmenin bebeğin gelişimi için önemli olduğunu unutmayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelikte 6-9 Ay (Üçüncü Trimester)

Bebeğin artık doğumuna kadar çokça hızlı bir şekilde büyüyecek kilo alacak ve hatta gelişimini de anne karnında tamamlayacak. Bundan dolayı artık hem anne hem de bebekte ani kilo almalar olabilir. ...

Gebelik Tanısı ve Gebelik Takibi

Her anne adayı sağlıklı bir gebelik süreci ve ardından sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek ister. Bunun için gebelik takibinin önemli olduğunu bilmelisiniz....

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Eğer bazı şeylerden şüpheleniyor ve hamile olduğunuzu düşünüyor fakat hala bir netlik kazanmamışsa, sizler hamililek testi ya da kan testi ile hamile olup olmadığınızı net bir şekilde görebilirsiniz. ...