Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Tüp Bebek Nedir?

Bebek sahibi olamayan çiftlerde kullanılan Tüp Bebek yöntemiyle birçok aile çocuk sahibi olmuştur.  Laboratuvar ortamında annenin yumurta hücresiyle babanın da sperm hücrelerinin bir araya getirilmesiyle dışarıda uygun bir ortam hazırlanarak döllenme gerçekleştirilir. Döllenen yumurtayı anne karnına enjekte edilir ve genellikle de başarılı sonuçlar elde edilerek bebek dünyaya gelir.

Tüm eşler için bebek oldukça önemlidir ve dünyaya geldiğinde çok severiz. Fakat bazı ailelerde bu durum normal yollarla gerçekleşmesi çok güç ya da imkânsız olabilir. Bundan dolayı eşler Tüp Bebek yöntemine başvurmaktadırlar. Annenin yumurta hücresi ve babanın sperm hücresi birleştikten sonra 48 saat koşulların doğru ve steril bir ortamda birleştirildikten sonra anneye aktarılır. Annenin bu koşulları kabul etmesi doğrultusunda bebek %50 civarında bir oranda tutunmayı başaracaktır fakat eğer bu durum gerçekleşmez ise yeniden tüp bebek denenebilir. Fakat gerçekleşen bu durumda annenin ya da babanın üreme hücrelerinin de kalitesi oldukça önemlidir.

Gerçekleşecek olan transferde ya da transfer öncesinde eşlerin üreme hücrelerinin verim oranı düşük olursa maalesef ki Tüp Bebek oluşumu oldukça zordur. Bundan dolayı da eşlerin bu olaylardan önce ne gibi ameliyatlar ya da olaylar yaşadığını doktor ile görüşmesi gerekmektedir. Doktorla görüşüldükten sonra ve şartlar da eksiksiz bir şekilde tamamlanıyorsa tüp bebek denenebilir. Fakat her ne kadar modern tıp dünyasında da yaşasak Tüp Bebeğin tutmama ihtimali de mevcuttur.

Tüp Bebeği Kimler Yaptıramaz?

Her ne kadar modern tıp dünyasında da yaşasak bazı şeyler bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Bu durumlardan biri de Tüp Bebeği kimler yaptıramaz? Olacaktır. Bunu yaptıramayacak olan kişiler şunlardır.

  • Herhangi bir şekilde sperm üretimi olmayan erkeklerde maalesef bu durum söz konusu olacaktır.
  • Menopoza giren kadınlar da maalesef tüp bebek uygulamasından muaf kalacaklardır.
  • Cerrahi bir işlemle rahminin tamamını aldıran kadınlar da bu durumdan yararlanamayacaktır.
  • Hormonlarında sürekli ciddi değişiklik gösteren kadınlar da tüp bebek uygulamasından uzak durmalıdır. Aksi taktirde yaptırmış olduğu tüm tedaviler hormon bozukluğu sebebiyle olumsuz bir geri dönüş yaratacaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelikte 6-9 Ay (Üçüncü Trimester)

Bebeğin artık doğumuna kadar çokça hızlı bir şekilde büyüyecek kilo alacak ve hatta gelişimini de anne karnında tamamlayacak. Bundan dolayı artık hem anne hem de bebekte ani kilo almalar olabilir. ...

Gebelikte Kanama

Gebelik takibinde kanama, hastalarımızın, tıbbi yardım almalarını önerdiğimiz en önemli şikayettir. Gebelik boyunca adet oldum kanamalarım belli dönemlerde oldu bunlar adetti gibi yanlış bilgilere asl...

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Eğer bazı şeylerden şüpheleniyor ve hamile olduğunuzu düşünüyor fakat hala bir netlik kazanmamışsa, sizler hamililek testi ya da kan testi ile hamile olup olmadığınızı net bir şekilde görebilirsiniz. ...