Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Gebelik Tanısı ve Gebelik Takibi

Her anne adayı sağlıklı bir gebelik süreci ve ardından sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek ister. Bunun için gebelik takibinin önemli olduğunu bilmelisiniz. Gebelik takibinin iyi bir şekilde yapılması hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Eğer sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilemezse maalesef sonunda çok acı tablolar ile karşılaşılabilir. Bu süreç ilk olarak gebelik tanısı konularak başlar.

Yapılan idrar ve kan testlerinin ardından 2 hafta sonra bebeğin kesesi ultrason ile gözükebilir. Kesenin konumlandığı yere bakılarak dış gebelik olup olmadığı konusu araştırılır. Eğer normal bir gebelikse 1 2 hafta sonra anne adayına vajinal ultrason yapılarak kalp atışlarının olup olmadığına bakılır ve ardından anneden kan ve idrar örnekleri alınarak genel durumuna bakılır. Bu tahlillerle annede şeker, tiroid gibi hastalıkların yanı sıra kan uyuşmazlığının olup olmadığına da bakılır.

Gebelik Takiplerinin Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Bazı gebelikler çoğul olabilir.  Çoğul gebeliklerde normal tekli gebeliklere göre daha sık kontroller gerçekleştirilmelidir. Tekli gebeliklerde ilk 3 ay 2 3 haftada bir kontrol uygunken daha sonraki zaman dilimlerinde aylık takibe alınır.  Bu takiplerde hem bebeğin hem annenin sağlık durumu öncelikli olarak araştırılır. Küçük ya da ileri yaşta, aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olan anne adaylarında bazı hastalıklarla karşılaşılabilir. Onun için bu takip süreçleri çok önemlidir.

Gebelikte Haftalık Kontroller

İlk 10. Ve 14. Haftalarında bebeğin mutlaka ense kalınlığına bakılarak iki tarama testi yapılmaktadır. Bu testler sayesinde bebeğin Down sendromu gibi hastalıkları erken teşhisle öğrenilebilir. 16 ve 18. Haftalarında üçlü tarama testi yapılarak bebek ultrasonla gözlemlenir. Üçlü taramada sonuç yüksek çıkarsa amniyosentez yapılır. Bebeğin organ gelişimi 20 24. Haftalarda tamamlanacağı için detaylı bir ultrason istenerek bir anormallik olup olmadığına bakılır.

24 ve 28. Haftalar arasında gebenin şeker durumuna bakmak için şeker yüklemesi yapılır. Eğer şeker yüksekse gebeye uygun diyet verilir. Eğer kan uyuşmazlığınız varsa 28. Haftada bunun için bir iğne vurulur. 28 ve 36. Haftalar da rutin olarak bebeğin ultrason takibi yapılarak annenin de tansiyon ve kilosuna bakılarak idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı araştırılır. Daha sonra ki haftalar da ise artık doğum için hazırlıklar başlar.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüp Bebek Tedavisi Ankara

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler sebebi açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkek sperm kalitesinin düşüklüğü kilo ya da yaş faktörlerinden kaynaklanabilen durumlar doğrultusunda t...

Gebelikte 3-6 Ay (İkinci Trimester)

Gebelikte 14. Haftada Tamamen hamileliğin dördüncü ayında ve ikinci üç aylık dönemde sizsiniz. Bebek ışık hızında büyür ve yakında ilk hareketlerini hissedersiniz....

Tüp Bebek Hakkında Her Şey

Evliliklerinizi bir bebek ile taçlandırmak istiyor olabilirsiniz. Sizler denediniz fakat herhangi bir sonuca erişemediyseniz, doktorların da vermiş olduğu ilaçlar sizde işe yaramıyor ise çözümlerinizd...