Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

İnfertilite - Kısırlık Nedir?

Bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemini uygulamadığı halde gebelik durumunun olmamasıdır. Kısırlık toplumda %20 gibi rastlanan bir durumdur. Kuzey ülkelerinde (Finlandiya, İsveç vs.) 1 senelik süre için 2-3 sene beklenilmesi öneriliyor. Yaş olarak 35-40 yaş üzerinde bu durum değişiyor. 3 ay – 6 ay gibi bekleme durumu söz konusudur. Çünkü yaştan dolayı 1 sene bekleme yanlış bir durum oluşturuyor ileri yaşta bu durum için daha  kısa süre verilir.

Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Erkek ve kadın için kısırlık nedenleri ayrı ayrı değerlendirilir %20 neden ise bilinmeyen açıklanmayan nedenlerdir. Kadın için hormonal problemler ( aşırı kilo, düşük kilo, erken menopoz PCD gibi ) yaş faktörü, anatomik nedenler ( myom,iltihap, endometrizis, yapışıklık, rahimde perde, fallop tüpte tıkanıklık vs) iltihapları sayacak olursak gonore , klamidya bağlı vajinitler, pelvik enfeksiyonlar, apse buna yol açabilir. Yumurtaların büyümemesi , çatlamaması ( Polikistik over vs),vajinismus ( ilişkiye girilememesi) gibi birçok neden sayılabilir bunların araştırılması gerekir. Erkeklerde kısırlık nedenleri arasında spermiogram  + kruger tahlili istendiğinde de görünen sperm bozuklulukları hareket azlığı, yokluğu, sayı azlığı, yokluğu gibi nedenleri sayabiliriz.

Kısırlığı Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, Kafein tüketimini azaltmalı, Hayatımızda ki stresi azaltmalı, Kilo kontrolünü sağlamak, Obezite durumu var ise kilo verilmeli, 45 kilo altında ise riski arttırır.

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

1 sene boyunca korunmasız ilişki olmasına rağmen gebelik olmaması durumu en önemli belirtidir. Adet düzensizliği, bekar hasta olup düzensiz adet ve ileri yaş mevcutsa yumurta toplanması için geç kalınmaması için jinekologa gelmesi önerilir.

Kadınlara Yapılan Kısırlık Testleri Nelerdir?

  • Âdetinin 2-3-4 günlerinde yapılan bazal hormonlar (FSH, LM, PROLAKTİN, E2 PROLAKTİN)
  • Vajinal ultrason, yumurta rezervini, myom, tüplerin enfeksiyonu,apse , over kisti , rahim polipleri çikololata kisti gibi anatomik problemler saptanabilir.
  • HSG ( Rahim filmi ) adet bitiminden sonraki 3 gün içerisinde röntgen altında çekilen bir filmdir. Rahimde perde, yapışıklık, polip gibi problemleri gösterir. Ayrıca tüplerin açık olup olmadığını tüplerdeki enfeksiyona bağlı genişlemeyi (hidrosalpenks) ve tıkanıklığı tespit eder.
  • Salin infizyon sonografisi rahim filmden farklı olarak ultrason eşliğinde yapılan bu teknik ile rahim içerisinde ki patolojiler saptanır.
  • Progestoran değerinin ölçülmesi kan da ölçülen bu tetkik yumurtadaki çatlamanın olup olmadığını göstermektedir.
  • AMH ( Antimüllerian hormon ) yumurtalık rezervini gösteren en önemli tetkilerden birisidir. Adetli ya da adetsiz fark etmez kanda bakılan bir hormondur.

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri?

Sperm sayısı hareketi morfolojisi gibi nedenleri saptamak için istediğimiz spermiogram tetkiki ilk sırada istenecek tahlildir. Bu tetkiki bazen bir kez istemek yanıltıcı olabiliyor. Güvenliği arttırmak için tetkik tekrarlanabilmektedir. Spermiogram tetkinini vermek için 3 gün ilişki yasağı yeterlidir.Erkeklerde hormon profili ve genetikte ihtiyaç duyulduğunda istenilen tetkiklerdir.

Kısırlık Genetik midir?

Genetik nedenler ile düşük ya da sağlıksız gebelik yaşanılabileceği gibi tekrarlayan gebelik kayıpları araştırılırken mutlaka çiftlerden genetik incelenme istenmektedir. Aynı şekilde infertilite araştırılmasında çiftlerde genetik tahlilin kromozom testi istenmesi doğrudur.

Kısırlık Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Adetin 2-3-4 günü aç karnına gelip hormon tahlili yapılmalıdır. Bekleme süresi olarak 1 sene boyunca düzenli biri ilişki olmasına rağmen gebe kalınamıyorsa gelinmelidir. 35-40 yaş üzeri çiftler için 3-6 aylık bir bekleme süresi yeterlidir.

Nedeni Açıklanamayan İnfertilite

Bu kısırlık nedeninde her türlü yapılan test, tedavi, IVF, aşılamaya rağmen gebelik oluşmayan kısırlık türevidir. Bugün ki teknolojik imkân ve bilimin bize sunduğu bilgi sürecinde herhangi bir şekilde kısırlık nedeni bulanamıyor açıklanamıyor. Yumurta büyüyor, çatlıyor, sperm normal,rahim filmi normal ancak gebelik olmuyor.

Yaşın İnfertilite (Kısırlık) Üzerinde Etkisi

35-40 yaş üstünde bazen daha erken menopozda yumurta kalitesi, sperm kalitesi hızla bozuluyor bu kalitenin bozulması gebeliği engellediği gibi gebe kalınca da düşük, abort, fetal normal riskini artıyor. Bu nedenle ileri yaşta çocuk tedavisine erken başlanması önerilir.

Stresin İnfertilite Üzerinde Etkisi

Anne baba adaylarının stresi hormon ve insan üzerindeki etkileri tartışılmaz. Diğer yandan toplumun size yakınlığı, komşuların, arkadaşların çift üzerinde ki stres doktorluk mesleğini icra ederken rastladığım ve kısırlık nedenleri arasında çok fazla rastladığım stres ve baskının azaldığı ve kaybolduğu zaman birçok çiftin kendiliğinden gebe kaldığını birçok kez gözledim.

Kısırlık Tedavisi Ankara

25 yıllık doktorluk tecrübemle kısırlık tedavisi ile ilgili gebe kalan birçok hastam oldu. Mesleğin en güzel mutluluklarından teki de budur. Bu konuda Dr. Taner Akçal olarak birçok konuda olduğu gibi kısırlık tedavisi de vermekteyim. Bilgi ve randevu almak için 0542 647 1842 telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Aşılama Tedavisi

Çocuk tedavisinde aşılama (inseminasyon ) ise Tüp bebek (IVF) çocuk tedavisinde uygulanan ileri yönlerinden biridir.%12 gibi bir oranla gebelik ihtimali sunar. Bu yöntem daha çok erkek faktör bozuklukları vs. nedenlerle sıklıkla uygulanır. Bu teknikte erkekten alınan semen laboratuar ortamında uygulanan teknik özel uygulama, işlem solüsyonlarla yıkama ile en kaliteli en iyi spermlerin hazırlanıp bir kanül ile rahim içine verilmesidir. Aşılama yumurtanın doğal ve veya ilaçla büyüklüğe ve yeteri olgunlaşmaya geldiğinde çatlatma iğnesi ile yumurta çatlatılır.  Aşılama zamanı doktorunuz tarafından ne zaman nerede yapılacağı söylenir. Aşılama için erkek laboratuara gelince 2 saat süre ile hazır hale getirilir. Kadın hasta için genel anestezi gerekmez. Jinekolojik masada ince özel bir kanül ile rahim içine boşaltılacaktır. İşlem yaklaşık 5-10 dakika sürer. 15 dakika dinlenme süresi yeterlidir.